Femme fatale van het Zuiden

Door Colin van Heezik
Leven in Frankrijk, februari 2010

Het geluk is nooit ver weg, als een dag in Aix-en-Provence begint. De zon schijnt door de platanenbladeren, de luiken worden hier en daar geopend, de obers serveren de eerste cafés crèmes. De stad rekt zich nog wat dromerig uit, als een verwende actrice in een film, die eigenlijk alleen maar mooi hoeft te zijn. De dag kan beginnen, maar een werkdag is het niet. Geen metro, geen gejakker, geen chagrijnige gezichten. Daarvoor zijn de uren te mooi, in het luie, eigenwijze, schandalig verleidelijke Aix-en-Provence. De stad gaat gekleed in het rood van de daken, het groen van de bomen, het zachtgeel van de muren. Wie haar ziet, wordt verliefd: ville d’eau, ville d’art, de oude hoofdstad van de Provence. Al sinds de zeventiende eeuw is het de plek waar advocaten, academici, schrijvers en kunstenaars naartoe trekken. Genoeg van Parijs! Elke stad is grijs en grauw, vergeleken bij Aix. Deze stad wil bemind worden en talrijk zijn haar minnaars.

Vanuit Aix bekeken zijn Parijs en Amsterdam twee noordelijke steden, die niet eens zover uit elkaar liggen. En waar het weer zijn weerslag heeft op de mentaliteit. In Aix zijn de mensen vriendelijk, want tevreden: hier gaat het zomerse, ontspannen leven altijd door. Tegelijk is Aix ook een Petit Paris: de Aixois doen niet onder voor  de Parisiens qua levensstijl, kleding, gastronomie en trots. Op de Cours Mirabeau zie je, net als in Parijs, hetzelfde stel vier keer voorbij flaneren, met allebei een Ray Ban op het voorhoofd, schijnbaar zorgeloos. Het is zien en gezien worden, net als op de Champs-Elysées of de Boulevard Saint-Germain. Niemand lijkt iets te doen te hebben: een beetje winkelen, dan lunchen met een salade de chèvre chaud. ‘s Middags opnieuw winkelen en ’s avonds een beetje luisteren naar de krekels. Met een glas Côteaux d’Aix en misschien een steak tartare bij Le Grillon. Aix is de stad van de voluptas.
Het water is de oorsprong van deze stad, die al door de Romeinen werd ontdekt als een baken van rust. Hier kwamen ze niet om oorlog te voeren, maar om te genieten van het bronwater. De thermale wateren van Aix deden de bevelhebber Sextius  goed en gaven Aix zijn Latijnse naam: Aquae Sextiae. Nog steeds kun je in Aix een bad nemen in het minerale bronwater, bij de luxueuze Spa Les Thermes, gevestigd op de ruïnes van de Romeinse badhuizen. Maar Aix dankt zijn bijnaam ville d’eau ook aan iets anders: op bijna ieder plein vind je een prachtige fontein, zoals de feestelijk spuitende fontein op de Place de la Rotonde. Of de sereen kabbelende, met mos begroeide fonteinen op de Cours Mirabeau: die dateren uit de zestiende eeuw en hadden ooit een klassieke, stenen vorm. Maar vier eeuwen water hebben de fonteinen omgevormd tot eigenzinnige sculpturen in alle tinten groen: een kunstwerk van de natuur, midden in de stad.
Ook het culturele leven bruist in Aix. Elke zomer verandert de stad in het Bayreuth van Frankrijk: tijdens het Festival d’Art Lyrique wordt de Provençaalse ville d’art bevolkt door operaliefhebbers en de beste musici ter wereld. Maar ook de rest van het jaar verdient Aix zijn tweede bijnaam: het Musée Granet heeft een prachtige collectie, de bioscopen vertonen de nieuwste films, de galeries van Aix zijn niet te tellen, het hele jaar door zijn er festivals, het Conservatorium is beroemd en Aix heeft drie Universiteiten. Schrijvers komen hier bijeen in de Ecrivains du Sud, een schrijverskring die is opgezet door Paule Constant, Aixoise en winnares van de Prix Goncourt. Schrijver Emile Zola woonde er ook, rond 1900, net als Zola’s goede vriend Paul Cézanne: de uitvinder van de moderne schilderkunst. Hij blijft de beroemdste inwoner van Aix.
In de stad zelf is er de Cézanne-wandeling, gemarkeerd door koperen plaatjes in het trottoir. En rondom Aix kun je met de auto de Cézanne-route volgen, langs plekken waar de schilder woonde en schilderde. Inspirerend zijn het Atelier Cézanne, net buiten het centrum op een heuvel gelegen, en het dorpje Le Tholonet, op een half uurtje van Aix. Daar schilderde Cézanne zijn uitzichten op La Montagne Ste Victoire, de berg die uitkijkt over Aix en omgeving. Een andere attractie van Le Tholonet is Chez Thomé: strijk hier neer in de prachtige tuin, waar je in de schaduw verrukkelijk kunt lunchen, terwijl je je waant in een schilderij van Renoir. Na de lunch is het nog mogelijk het kasteel te bezoeken waar Picasso enkele jaren heeft gewoond. ‘Ik heb de berg van Cézanne gekocht’, zei hij. Nou ja, een stukje ervan. En wie alles van Cézanne wil weten, moet ook naar het landhuis Jas de Bouffan. Dat is inmiddels niet zo best onderhouden, maar hier woonde de schilder vele jaren en is een schitterende film te zien over zijn werk, die op drie witte muren wordt geprojecteerd.
Maar het moet gezegd: de glorietijd van Aix was niet de tijd van Cézanne. Dat was de zeventiende eeuw, toen de rijke adel zijn stadswoningen bouwde in het centrum van Aix. Deze somptueuze Hôtels Particuliers zijn nog altijd de kroonjuwelen van de stad: prachtige huizen met façades in het typische, broze, zachtgele steen (afkomstig uit de nabijgelegen Carrières de Bibémus) dat Aix zijn Italiaanse uitstraling geeft; majestueuze, beschilderde plafonds en trappenhuizen betegeld met de karakteristieke, achthoekige, rode tegeltjes; serene binnenplaatsen met fonteinen en cipressen, waar je je hele leven kunt blijven zitten met een boekje. En dan te bedenken dat de Provençaalse adel hier alleen maar in de winter kwam. In de zomer was het te warm in Aix en trokken de hertogen naar hun buitenverblijven.
Nog steeds is Aix de ideale stad om in de herfst, de winter of het voorjaar te zijn. In de herfst zie je de bladeren verkleuren op de Cours Mirabeau, die pas begin december van de bomen vallen. Dan kun je struinen door een bed van gele en rode platanenbladeren, met een paar gepofte kastanjes in de hand. In de aanloop naar Kerst is er in Aix een traditie van Provençaalse activiteiten, versieringen en een bijzondere Kerstmarkt. In januari worden de luiken beschenen door een bleke, troostende winterzon en ga je met een warme sjaal op een bankje zitten, bij Place de la Rotonde, met een crèpe Grand Marnier. En in maart is het in Aix alweer voorjaar, tijd om de zonnebril te voorschijn te halen en een ritje te maken naar de stranden van La Ciotat of Bandol.

Zo gaat het goede leven in Aix altijd door. Elk seizoen heeft er zijn eigen bekoring, maar aangenaam is het er twaalf maanden per jaar. Het verschil met Nice is een gevoel van beschutting: wie plaats neemt op het terras van La Belle Epoque of La Bastide du Cours, zal het ervaren. Een oude Citroën, een straatmuzikant, Zweedse studentes die Frans met elkaar praten, zoals in de boeken van Peter Mayle, die het leven in Aix met veel humor beschreef. In Aix voel je je ver van de zorgen en de drukte. Je wandelt wat rond en kijkt naar de platanen aan weerszijden van de Cours, die elkaar in het midden van de boulevard ontmoeten, hoog boven de mensen. Die bomen lijken een verhaal te vertellen: hier zijn mensen gelukkig geweest. Hier kabbelen de dagen voort als een fontein, die met de jaren mooier wordt. Dat is het geheim van Aix-en-Provence, de stad die maar één nadeel heeft: wie er eenmaal geweest is, wil niet meer weg.

Les Thermes
De luxueuze Spa Les Thermes is gevestigd op de ruïnes van de Romeinse badhuizen. Hier worden tegenwoordig verschillende vormen van hydrotherapie aangeboden, waarvan de gommage à la fleur de sel wel de aangenaamste is: een scrub met olijfolie en zeezout uit de Camargue. En jawel, je voelt je een echte verwende Romein als je hier een middagje in een spierwitte badjas rondloopt en wat jasmijnthee drinkt tussen de gommage en het bain hydromassant. Een beetje merkwaardig maar niettemin plezierig is de douche de jet, waarbij een hydrotherapeute, gewapend met een soort brandweerslang, je spieren masseert met het thermale water. Daarna kun je nog de hele middag in de sauna nagenieten, of een duik nemen in het prachtige buitenzwembad. Les Thermes is de plek voor een réveil des sens, een weldadig bad waarbij de zinnen ontwaken.

Festival d’Art Lyrique
Het Operafestival van Aix is een begrip: elke zomer kun je hier genieten van de beste musici ter wereld. Vroeger was dat meestal in de open lucht, maar sinds 2006 heeft Aix een nieuw theater net buiten het centrum, waardoor het festival wat minder elitair is geworden. Vroeger waren er alleen plaatsen van 200 euro te koop, nu, met de capaciteit van het grotere theater, kun je al vanaf 30 euro naar de opera in Aix. Evengoed zat ik bij de Zauberflöte in juli dit jaar vlak achter de Franse premier François Fillon. Ook hij was van de partij, want het Festival van Aix, het Bayreuth van Frankrijk, blijft een must voor de Franse upper class. http://www.festival-aix.com/

Adresjes in Aix

Bars/cafés:

Bistrot des Philosophes
Hip en sfeervol café in met DDR-parafernalia als humoristisch-nostalgisch decor-element. Hier zijn geen twee tafels hetzelfde. Ook voor lunch en diner.
20, place des Cardeurs
13100 Aix-en-Provence
0442216435
bistrotdesphilosophes@gmail.com

Le Grillon
Een klassiek adres aan de Cours, sympathieker dan het even verderop gelegen Les Deux Garçons. Prachtige bovenzaal en verrukkelijke Irish Coffee.
Cours Mirabeau
13100 Aix-en-Provence
0442275881

Le Duplex
Een klein café met een geweldig lounge-terras op de romantische Place Richelme. Hier nipt de beau monde aan een Mojito, begeleid door muziek van de Duplex-dj.
30, rue Vauvenargues
13100 Aix-en-Provence
0442214707 – 0611870173

Le P’tit Bistrot
Een nieuw adres voor de jeugd, Frans of Zweeds, extreem populair vanwege de cocktails vanaf 5 euro. Hier word je dronken en verliefd, als je twintig bent.
38, rue Lieutaud – Place des Cardeurs
13100 Aix-en-Provence
0442275220

Le Mistral
Deze discotheek is nog steeds dé club van Aix, waar je pas rond middernacht komt om de hele nacht te dansen en champagne te drinken.
3, rue Frédéric Mistral
13100 Aix-en-Provence
0442381649 – 0667468478
Restaurants:

Le Carton Rouge
Een adres met voortreffelijke wijnen en een persoonlijke noot: moeder en dochter bereiden de gerechten zelf en dat proef je. Misschien wel het leukste restaurantje van Aix.
7, rue Isolette
13100 Aix-en-Provence
0442914175
www.lecartonrouge.fr

La Pizza
De naam is simpel, de bediening uitstekend, de pizza’s fantastisch. Maar naar La Pizza ga je vooral voor het romantische terras. Een smaakvol en betaalbaar adres.
3, rue Aude
13100 Aix-en-Provence
0442262217

Le Pain Quotidien
Een eitje tikken, het kan in Aix. Verse jus en een bruine bio-boterham met appelstroop maken het ontbijt compleet. Le Pain Quotidien vind je verder alleen in Parijs en Lille.
5, Place Richelme
13100 Aix-en-Provence
0442234857

Amphitryon
Hier begint het betere (maar nog steeds betaalbare) dineren. Geniet van de prachtige binnentuin, de gastronomische keuken en de zorgvuldig geselecteerde wijnen.
2 et 4, rue Paul Doumer
13100 Aix-en-Provence
www.restaurant.amphitryon.fr
0442265410
amphitryon22@wanadoo.fr

Chez Thomé
In Le Tholonet ligt deze oase van het goede leven: onder de bomen lunchen of dineren in een klassiek Franse, romantische setting. Het allercharmantste adres van de Provence.
74, Avenue Louis Destrem
13100 Le Tholonet
0442669043
www.chezthome.fr
contact@chezthome.fr
Hotels/appartementen:

Hôtel des Quatre Dauphins
Intiem, typisch provençaals hotel met redelijke prijzen.
54, rue Roux-Alphéran
13100 Aix-en-Provence
0442381639

Hôtel Cézanne
Eigentijds en chic, geweldig ontbijt, gratis internet. Een topper.
40, avenue Victor Hugo
13100 Aix-en-Provence
0442911111

Hôtel Aquabella
Mooi hotel met een fijne buurman: de Thermen!
2, rue des Etuves
13100 Aix-en-Provence
0442991500

Bastide du Cours
Prachtige kamers aan de Cours, niet goedkoop… maar het uitzicht is onbetaalbaar.
43-47, Cours Mirabeau
13100 Aix-en-Provence
0442261006

Charm’appart
Alsof je in Aix woont: prachtig ingerichte appartementen in een oogstrelende setting: de eigenares heeft een galerie op de rez-de-chaussée.
14, rue du 4 Septembre
13100 Aix-en-Provence
0442907850
www.charmappart.com
contact@charmappart.com
Véronique Kadri (eigenares): 0689434991
Boetieks:

Blanc Bleu
24, place Saint-Honoré
13100 Aix-en-Provence
0442262776

Sonia Rykiel
9bis, rue Marius Reynaud
13100 Aix-en-Provence
0442933432

Jules et Jim
8, rue Aude
13100 Aix-en-Provence
0442274811

Emile Lafaurie
9, rue Granet
13100 Aix-en-Provence
0442631336

Agnès b. FEMME
2, rue Fernand Dol
13100 Aix-en-Provence
0442384487
Agnès b. HOMME
2, rue Laroque
13100 Aix-en-Provence
0442384491
www.agnesb.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: