Top Merkel-Sarkozy over euro

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy ontmoeten elkaar vanmiddag om 16.00 uur in het Elysée om te praten over de crisis in de eurozone. Hoewel waarnemers gezegd hebben dat er weinig spectaculairs van de top te verwachten valt, voorspelt de de Franse krant Libération dat de markten gevoelig op de uitslag van de top zullen reageren. Op het spel staat de levensvatbaarheid van de eurozone, die gehavend uit de schuldencrisis naar voren is gekomen.

“De markten verwachten een heel sterk signaal,” schrijft Libération. “Zit er een piloot in het vliegtuig om de eurozone te besturen? Gaat het Frans-Duitse koppel nu eindelijk met één stem spreken en komt er een einde aan de kakofonie die nu al maanden duurt?”  Als de uitslag van de top niet bemoedigend is, vreest een door Libération geraadpleegde econoom, zal de markt met een kater wakker worden: “Alles kan vandaag gebeuren,” zegt hij.

De gemiddelde groei in de eurozone, zo meldde Eurostat vandaag, is in het tweede kwartaal van 2011 afgenomen tot 0,2%. In het eerste kwartaal was de groei nog 0,8%. Investeerders zijn dus nog steeds erg schuw, aldus de econoom in Libération. “Deze cijfers bevestigen dat de harde kern van de eurozone niet in staat is de zwakke landen van de monetaire Unie te steunen, wat het reeds bestaande risico vergroot dat de eurozone instort” .

De zogenaamde Euro-obligaties, volgens veel economen de enige uitweg uit de crisis, zijn volgens Parijs en Berlijn niet aan de orde. “Het uitbrengen van Euro-obligaties vereist een niveau van economische en budgettaire integratie dat we niet hebben,”  zo citeert Le Figaro vandaag een bron uit de omgeving van de Franse president.

Beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers verwacht weinig van het crisisoverleg tussen Merkel en Sarkozy. ,,Er heerst nu nog wat hoop in de markt, maar ik denk dat het op een teleurstelling zal uitdraaien met een dip tot gevolg. De daadkracht onder Europese politieke leiders ontbreekt volledig”, aldus Plomp op www.z24.nl

Vandaag werd bekend dat de groei in Nederland net als in Duitsland het afgelopen kwartaal bleef steken op 0,1%, terwijl die in Frankrijk zelfs op nul uitkwam.

Sarkozy lunchte eerder vandaag met premier François Fillon om te praten over manieren om de Franse staatsschuld op te lossen.

IMF-directeur Christine Lagarde waarschuwde inmiddels dat Europese landen in hun streven naar sanering niet de groei moeten blokkeren. “Laat de budgettaire rem niet het mondiale herstel blokkeren,” betoogde ze gisteren in de Financial Times.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: