Monsieur Hulot van zijn pijp beroofd!

Door Colin van Heezik – 18 april 2009

Roken mag niet meer. Ook niet op posters. In Frankrijk werd deze conclusie iets te snel getrokken op basis van een affiche in de Parijse metrostations. Monsieur Hulot, de creatie van de Franse filmmaker Jacques Tati, is van zijn pijp beroofd! In plaats van een pijp heeft hij een waaiertje in zijn mond, op het affiche voor de Tati-tentoonstelling in de Cinémathèque Française :  is dit wat de Franse wet voorschrijft?

Nee, zei de verantwoordelijke minister Claude Evin. ‘Dit is belachelijk. Er mag alleen geen reclame worden gemaakt voor roken. Maar dit is geen indirecte reclame. Het is cultureel erfgoed.’ Toch is de rel er al, want het beeld is prachtige hyperbool van wat er gaande is : roken moet op alle manieren in de ban. De krant Libération grapte er nog bij dat ze Monsieur Hulot ook een helm op hadden moeten zetten, want fietsen zonder helm wordt in Parijs als niet minder gevaarlijk gezien dan het opsteken van een pijp.

Roken in films mag nog steeds. ‘Acteurs roken gewoon door op het witte doek,’ zei Evin, ‘of laten een pakje sigaretten van een herkenbaar merk in een hoek slingeren. En dat mag.’ Maar wat niet mag is roken in reclames voor reisbureaus of lucifers. Dat wordt aangemerkt als indirecte reclame voor roken.

Het lijkt er dus op dat het humor is van de reclamejongens die de Cinémathèque heeft ingehuurd. Ze wilden gewoon even de draak steken met het rookverbod. En dat is gelukt.

hulot

In WeekBeeld bespreekt Colin van Heezik op deze site elke week een beeld dat verband houdt met de actualiteit.

Advertenties
Comments
One Response to “Monsieur Hulot van zijn pijp beroofd!”
  1. Sterk statement!

    En toch is er een serieuze beweging die een website heeft waarin zij alle films waarin wordt gerookt op een soort van zwarte lijst zetten.

    Straks mag ‘Ceci, c’est ne pas une pipe’ ook niet meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: