Interview met Gary Kasparov

IDFA Dagkrant Online sprak met Wereldkampioen Schaken Garry Kasparov, die in Rusland een tweede leven is begonnen in de politiek. 

Hij werd geportretteerd door filmmaker Masha Novikova. Zij volgde hem in de aanloop naar de Russische presidentsverkiezingen, wat resulteerde in een boeiende portretfilm. In the Holy Fire of Revolution toont niet alleen de bevlogen Kasparov, maar legt ook de misstanden in Rusland bloot die we lang niet altijd te zien krijgen.

 

gary41De strijd van een schaker

Door Colin van Heezik

Met zijn oppositiebeweging The Other Russia strijdt Kasparov voor een democratischer Rusland. Hij is de grootste tegenstander van premier Poetin, die hij niet aarzelt een ‘dictator’ te noemen. Het is een ongelijke strijd, want de partij van Kasparov wordt op alle mogelijke manieren gedwarsboomd. Ze mogen niet demonstreren, worden uit de media gehouden en Kasparov loopt zelfs fysiek gevaar. ‘Poetin gooit de schaakstukken van het bord’, zegt de 45-jarige Rus in de film van Novikova. 

Wat vindt u dat de houding van de Nederlandse regering tegenover Poetin zou moeten zijn? 

‘Noem zwart, zwart en wit, wit! Gebruik geen dubbele standaarden. Doe niet alsof Rusland een democratie is. Jullie kunnen wel zaken blijven doen met Rusland, zoals ook met China of andere ondemocratische landen, maar stop Poetin democratische geloofsbrieven te verschaffen. Stop met doen alsof Poetin de leider van een democratisch land is. En roep Rusland ter verantwoording voor haar lelijke acties in de wereld, zoals de aanval op Georgië.’ 

gary5

Moet onze premier Poetin dan de hand schudden en zeggen: u bent een dictator? 

‘Nee, je zegt tegen Chinese leiders ook niet dat ze dictators zijn. Maar je doet ook niet alsof ze het niet zijn! De Europese reactie op de oorlog in, nee, tégen Georgië, was erg zwak. En inconsistent. Het is volledig verkeerd te denken dat je met Rusland een normale discussie kunt voeren, zoals je dat doet binnen de Europese Unie. Voor Poetin zijn dat soort gesprekken een manier om extra macht te verwerven bij de Russische elite. Hij moet gezien worden als iemand die geheime bankrekeningen in Europa veilig stelt voor Russische oliemagnaten en bureaucraten. Houd hem verantwoordelijk voor waar hij mee bezig is. 
Wanneer Europa er klaar voor is, hoop ik dat er eindelijk een moment komt om naar deze rekeningen te kijken. Dat er een onderzoek kan worden gestart naar de mensen die mijn land vervuilen. En de rest van de wereld.’ 

Wat vindt u interessanter aan politiek dan aan schaken? 

‘Wat ik in Rusland doe is geen politiek, het is strijden voor mensenrechten en democratie. Het gaat er niet om of ik het leuk vind, het is een morele plicht. Als ik schaak speel ik om te winnen, hier vecht ik voor idealen. Het gaat niet om winnen of verliezen, maar om doen wat je moet doen.’ 

gary3
Colin van Heezik

IDFA Online, november 2008

Advertenties
Comments
2 Responses to “Interview met Gary Kasparov”
  1. Ruben Bromet schreef:

    Kort interview joh, heb je niet meer liggen? 🙂

  2. colinvanheezik schreef:

    Natuurlijk heb ik kasten vol transcripties van mijn nachtelijke gesprekken, in het Russisch, met Kasparov. Veel schaken en wodka tussendoor.
    Maar ik ben te bescheiden om dat allemaal op internet te zetten. Bovendien is veel wat Gary en ik bespreken voor een gewoon mens veel te ingewikkeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: